Διάλογος #10: Τέχνη, Νέα Τεχνολογία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Κυριακή Γονή, Μάριος Παύλου

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά

Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης: Κατερίνα Δέλκου, Μόνικα Πιστόλη, Παναγιώτης Ριτσώνης

Ο κατάλογος της έκθεσης σε μορφή .pdf

Ο νέος αιώνας άνοιξε δείχνοντας όλο και περισσότερο ότι η απομόνωση της γνώσης σε επιμέρους κλειστούς τομείς δεν είναι απλά μη επιθυμητή αλλά αδύνατη. Η διεύρυνση των επιμέρους τομέων είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα καθώς τα διαφορετικά πεδία είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Παρόλαυτα, η συνεργασία, η ανταλλαγή και η εγκατάλειψη των στεγανών αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση που δεν μπόρεσε εύκολα να επιτύχει τις υπερβάσεις, τις διευρύνσεις και κυρίως την απαγκίστρωση των εμπλεκόμενων από τις βεβαιότητες ανωτερότητας που κουβαλάει ο καθένας αφοσιωμένος στον τομέα του, ούτε τα συντεχνιακά συμφέροντα που διασφαλίζουν διάφορα προνόμια.

Στις περιπτώσεις εκείνες, όμως, που υπήρξε μια ριζική και αμερόληπτη υιοθέτηση μέσων, διαθέσεων και πρακτικών η ανταλλαγή συντέλεσε στη διεύρυνση των ορίων, στη δημιουργία νέων και αναπάντεχων μορφών πολύ πιο ευέλικτων και διεισδυτικών. Στο πεδίο της τέχνης μια σειρά καλλιτεχνικών πρακτικών επιτέλεσης, έρευνας, καταγραφής, εκπαίδευσης, ακτιβισμού άλλαξαν τον τρόπο που παράγεται η τέχνη και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το έργο τέχνης και το καλλιτεχνικό υποκείμενο. Αυτό, όμως, δεν γίνεται αβίαστα καθώς πολλές φορές η υιοθέτηση άλλων μέσων είναι επιφανειακή και σχηματική. Στην καλλιτεχνική πρακτική, για παράδειγμα, υιοθετείται μια κατ΄ επίφαση επιστημονικότατα ενώ οι επιστήμονες, οι φιλόσοφοι, οι πολιτικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν την τέχνη ως το ποίκιλμα που θα δώσει στην πρακτική τους μια θελκτική και προσβάσιμη όψη.

Στο 10ο Διάλογο καλούμε τους καλλιτέχνες να διερευνήσουν το πεδίο της τεχνολογίας και των νέων μέσων όχι όμως με τους τρόπους που η τεχνολογία άσκησε μια χωρίς προηγούμενο σαγήνη και οδήγησε σε hitech φόρμες χωρίς περιεχόμενο αλλά στους τρόπους που τα νέα μέσα και οι μηχανισμοί κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, συνδεόμαστε με τους ανθρώπους και οργανώνουμε πεδία δράσης. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και οι πρακτικές κοινωνικής δικτύωσης σε κυριολεκτικό ή συμβολικό επίπεδο θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, επιχειρώντας να αναδείξουμε νέα ενδιαφέροντα υβρίδια που διευρύνουν τα όρια του κάθε πεδίου, επιδιώκοντας παράλληλα με αυτοκριτική και αυτοσαρκαστική διάθεση να αντιληφθούμε τη θέση μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Όπως σε ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, η πληθωρικότητα των συναλλαγών και η έξαρση των συναντήσεων θα γίνει με τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών η αφορμή να ξεδιπλώσουμε (και με την συμβολή των παράλληλων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των Διαλόγων) την οργάνωση των δυνάμεων, τους ηγεμονικούς λόγους και την διαπλοκή συμφερόντων που διαπερνούν τις διαφορετικές πρακτικές του πολιτιστικού και τεχνολογικού πεδίου, να γνωρίσουμε cyborg υποκείμενα, τρόπους εικονικών σχέσεων και να προταθούν νέοι τρόποι (καλλιτεχνικής) δράσης μέσα σε αυτά τα πεδία.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: έως και Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 10:00 – 13:00

Εικαστικό Εργαστήριο: Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, 11:00-14:00

Ομιλίες Καλλιτεχνών: Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, 19:00

Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ, Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα), Τηλ.: 210 6619937


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

d10-3 d10-4 d10-5 d10-6


bottom

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s