Διάλογος #4: Ο χώρος και το οικείο

Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών: Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Κρήνη Δημοπούλου, Νικολέττα Κανέλλου, Χρίστος Μιχαηλίδης

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης

Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης: Σταυρούλα Δαργωνάκη, Άλκηστις Κοντοπούλου, Ελένη Μπατσούλα, Σοφία Χρυσαφοπούλου

Ο κατάλογος της έκθεσης σε μορφή .pdf
Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στη σχέση μας με χώρους και μορφές της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής δομής της πόλης με τις οποίες είμαστε όλοι εξοικειωμένοι: πλατείες και δρόμους, αλυσίδες καταστημάτων και εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες και βιομηχανικά κτίρια. Χώροι απρόσωποι που απεικονίζουν την κατάσταση του ανθρώπου στην σημερινή κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Claude Lefort η δημοκρατία εμπίπτει στο δημόσιο χώρο και ο δημόσιος χώρος θεωρητικά αποτελεί ένα χώρο κενό που διατίθεται σε οποιανδήποτε θέλει να του αποδώσει νόημα.
O Michel de Certeau παρατηρεί ότι ο χώρος είναι ένας εφαρμοσμένος τόπος σε συνεχή κίνηση σε αντίθεση με τον τόπο, που είναι ένα σταθερό σημείο, μια τοποθεσία εξ ορισμού.
Ο χώρος  αλλάζει συνεχώς, εξελίσσεται και μετασχηματίζεται από τις αντιλήψεις που επικρατούν σε μια δεδομένη κοινωνία και μία δεδομένη ιστορική στιγμή.
Ο Marc Auge ορίζει ως «μη-τόπο» τον τόπο όπου περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας: αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πολυκαταστήματα, αυτοκινητόδρομους. Αντίθετα από τους συμβατικούς τόπους, αυτοί οι κενοί τόποι κυκλοφορίας, κατανάλωσης και επικοινωνίας υπάρχουν πέρα από την ιστορία, τις σχέσεις και την έννοια της ταυτότητας.
Μέσα στις παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε μή τόπο. Οι καλλιτέχνες θα εργαστούν θέτοντας ερωτήματα για την οικειότητα την οποία αναπτύσσει ο σύγχρονος άνθρωπος με το αστικό περιβάλλον και την δυνατότητα άσκησης μιας άλλης διαδικασίας αστικοποίησης και μεταβολής της εδραιωμένης αυτής κατάστασης.

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, 20:00

Live Music Act: GDaddie (feat. Γεωργία Καρύδη) hiphop/funk electronica

Διάρκεια έκθεσης: έως και Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 11:00 – 13:00

 

Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ, Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα), Τηλ.: 210 6619937


 

   d4-2

d4-3

d4-4

d4-5

d4-6

d4-7

d4-8

d4-9

d4-10

d4-11


bottom

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s